Pages

27. sept 2012

TAKO võistlus 15.-16.09, rajatreening 22.09, klikkerkoolitus 23.09

15.-16.09. võistlus toimus TAKO  uues popis agilityhallis Lool, kohtunikuks rootslane Nils Lindqvist, üks tänavuse European Openi kohtunikest.
Rajad just ülemäära lihtsad ei olnud ja nagu mitmed varem sel aastal Eestis hinnanud kohtunikud, pingutas Nils Lindqvist kõvasti ka esimeste kontaktpindade hindamisega. Samuti paistis talle väga  meeldivat okser ja nagu eelmistelgi kordadel kui kohtunikud on okserit kasutanud, lendasid väga paljud koerad okserisse sisse. Vast meenutas see võistlus meile okseri treenimise vajadust ja seda, et just eriti okseril tähendab hilinenud ja ebaselge koerajuhtimine pulkade pudenemist, sest tavalisel hüppetõkkel suudab hea hüppega koer ka kehva juhtimise korral puhtalt hüpata, aga okserit ikka naljalt ei ületa, kui järgneva keeramise käsk tuleb alles siis, kui koer juba hüppele ära on tõuganud. 

Minul läks see võistlus ikka täitsa metsa. Kahel rajal kirjas oleva Femmuga jooksin esimese raja lõpetuseks viimastel tõketel koerast nii palju ette, et Femmu tuli viimasest tõkkest mööda. Teisel rajal saime kohe alguses disklahvi kehva nurga all olevat müüri valelt poolt ületades.
 
Minkuga õnnestus saada lausa neli disklahvi!Lasin tal terve nädalavahetuse stardis varastada, mis päädis sellega, et viimasel rajal keeldus ta isegi stardiasendisse tulemast. Samuti ei suutnud teda kiigele pidama saada. Esimesel agilityrajal õnnestus Minku suhteliselt raja alguses kaks korda järest poomi asemel tunnelisse ajada, peale mida lahkusime rajalt, sest võistlusel pole viisakas treenida ja siis veel rada ka lõpuni läbida.
Hüpperajal ei saanud hakkama suure hoo pealt täpselt paralleelselt jooksusuunaga paikneva hüppetõkke tagantpoolt ületamisega, Minku lipsas sellele eestpoolt ja dsq oligi käes. See oli ka ainuke enam-vähem viisakas rada meie esituses sel nädalavahetusel. Jooks: http://www.youtube.com/watch?v=by6B-4BZhu8
 
Teise päeva esimesel rajal lipsas Minku mul selja tagant tunneliaugust A asemel hüppetõkkele, kuna jätsin tal selleks tee vabaks. Teisel rajal korjasin Minku pärast kiike ära, aga  sellele rajale poleks tohtinud teda lastagi, sest stardis käitus ta juba väga kummaliselt, aga eks mul oli ju tarvis hirmsasti ikka veel kiike katsetada (kuhu ta loomulikult pidama ei jäänud)
Stardihullus: http://www.youtube.com/watch?v=9Pz6ke0_o2Y

Minku stiilinäide kiigel...nagu näha pole tal plaaniski sinna otsa pidama jääda...peale kiike oli ette nähtud pööre vasakule (foto Livia Kask)
 
Minku oli ennast päeva lõpuks nii üles kruttinud, et võistlusjärgselt metsas autost pääsedes jooksis nagu katkine duracell täiskiirusel 50m edasi-50m tagasi-50 m edasi-50m tagasi jne...lõpuks surnult maha ei kukkunud, aga vahtu ajas küll välja.
 
Möödunud laupäeval (22.09) toimus TAKO hallis rajatreening, kus sai katsetada ühe MM kohtuniku radasid.  Korrigeerisin oma jaburat stardikäitumist ja start paranes oluliselt. Samuti kiige peal püsimine. Kiigele me küll hästi pihta ei saanud keerulisemate nurkade alt e. siis meeldetuletus, et tuleb kiike hakata tegema ka raskemate nurkade alt. Treening oli väga kasulik, sest kuna ´´kohtunik´´ vilistas ja enne Minkut jooksis sheltie Chika, kes on ka üks väga ärev tüüp, siis oli Minku väga põnevil ja ilmselgelt veendunud, et tegemist on võistlusega.
 
Pühapäeval (23.09.) toimus Agility Plussi rahvale Lea Tummelehe huvitav loeng sellest, kuidas koerad õpivad, operantsest tingimisest ja selle praktilisest rakendusest - klikkerkoolitusest. Pärast teoreetilist osa suundusime agilityhooli praktiseerima ehk siis isiklikele koertele mõnd uut trikki/käitumist sheipima. See oli väga kasulik meeldetuletus, sest klikker oligi väljaspool trenniplatsi suht hooletusse jäänud, nüüd võtsin jälle mõne uue triki päevakorda.
 
Näitlik õppematerjal: koeratreener Margareta toppimas koer Elikale kommi kõhtu
 (foto Kristina Grau)
Töö sektsioonides: Winston õpib tagurdades üle õla vaatama
(foto Kristina Grau)
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar