Pages

5. okt 2010

World Championship 2010 Rieden

MM on läbi, elagu MM:)!

Ei ole see kerge aeg võistlejatele ega ka kodustele kaasaelajatele. Kõik tegemised tuleb planeerida läbi agilityprisma ja minu vaesed koerad olid kolm päeva korralikult jalutamata, kuna mina passisin muudkui MM-i. Mitte üks kord sai linnas ringi sõidetud läpakas kõrvalistmel otseülekannet edastamas, et saaks vähemalt kuulata ja ka foori taga peatudes korraks pilku heita. Pühapäev möödus Riina juures Agility Plussi rahvaga ühis-kiibitsedes ja individuaalseid agilityradasid jälgides ning meie borderi ja sheltinakkusest puutumatule imekoondisele kaasa elades. Menüüs oli isetehtud leib Piretilt, palju nalja ja toredaid elamusi MM-ilt.


Rohkelt närvikõdi pakkusid Inga-Tuutu, kes said individuaalsel agilityrajal disklahvi peaaegu et viimasel tõkkel!!! Aga selline see agility on....ega see MMi kisakoor ning pasunapuhumine ei ole kindlasti esimesel suuremal võistlusel viibivale noorele maa-spanjelile kõige mugavam õhkkond. Käpaproov on aga tehtud ja erinevalt mõnest teisest Tuutu rajalt lahkuda ei otsustanud:)
Elika ning Charlie ilus kindel jooks agilityrajal andis neile miniklassis väga tubli 19. koha rohkem kui 70ne võistluspaari hulgas. Väga uhke oli vaadata kuidas kaamera pikalt oma starti ootavat Elikat näitas, pidulikult puhvis valge rinnaesisega Charlie Elika jala kõrval istumas ja talle pingsalt otsa vahtimas.
Hästi läks ka lätlastel, kelle minide naiskond oli hüpperaja järel kõrgel kolmandal kohal (lätlaste naiskonna alustala on muide 11-aastane!! Fly). Agilityrajal õnnestus Rutal ja Minku emal Reilal siiski viiekas teenida ja sinna see medal neil läks.

Suurimaid kiirusi nägi seekord midide hüpperajal, kus kiireim koer jooksis 5,88 m/s. See oli border. Kuluaarides teatakse rääkida, et väidetavalt pidavat salamisi juba ristatama bordereid sheltidega, et saada midiklassi bordereid ja MMil nähtud midiborderid peale ühe, kes ilmselgelt oli puhas border, nägid läbi kaamerasilma kusjuures kahtlaselt sedamoodi välja küll....nagu pika kerega suuremat kasvu sheltid, midagi borderi ja sheltie/jänese ristsugutise laadset :) Ei tea kas ühel hetkel ilmub väja ka mõni miniklassi border ja milline see freak of nature küll väja näeks:D
Midiklassis oli palju vahvaid mudisid, usun, et neid näeb tuleviku MMidel veelgi rohkem ja väga meeldisid ka sommid oma kooikeridega. Ühtegi väga kiiret püreneekat peale Trkmani La ei olnud. Midide hüpperajal jooksid 23 esimest koera kõik kiirusega üle 5 m/s. Minide hüpperajal oli näiteks esimesel 43el koeral puhtad rajad. Minide koondtulemustes oli 19el esimesel koeral mõlemad rajad puhtad. Miniklassis tegid sheltide ja russelite kõrval ilma papillonid, kellest ühe nimi oli Gizmo:)))

Mis siis eristas neid kõige-kõige paremaid teistest? Loomulikult on koerad kiired, loomulikult on kontaktpinnad korralikud, ei tehta mingeid ülisuuri kaari ümber tõkete ja slaalomisse osatakse minna iga nurga alt. Koerajuht usaldab oma koera, ei jää kontrollima, kas koer ikka teeb või ei. Aga mis viga usaldada kui koer oskab eksole...Väga kaugelt juhitavaid koeri eriti silma ei jäänud, koera kiirusele mõjub ikka vist kõige paremini see kui peremees oma võimete piires temaga kaasa kalpsab. Parimate võistluspaaride puhul jäi mulje, et koertel on kogu aeg turbokäik sees ja tundub, et need koerad ei oskagi teha asju aeglaselt ja koerajuht neid selleks ka ei sunni ja kõike tehakse täiega...ehk nagu ütleb Inga ``kas käsi kullas või perse mullas`` :D ja isegi disklahvijookse oli ilus vaadata. Väga vingeid võistluspaare oli palju. Mulle jäi eriti meelde Susan Garret ja tema borderid Encore ning Feature. Ilus on vaadata kuidas ilma rapsimata saab selliseid turbosid juhtida. Kogu Silvia Trkmani järgi joonduv Sloveenia koondis tegi väga head esitused teistsuguse juhtimisstiiliga. Makside maailmameistrist Lisa Frickist bordercollie Hossiga parem ei räägigi. Koer oli 2-aastane kui nad 2009 maailmameistriks tulid ja nüüd kordasid sama saavutust probleemideta. Peavad ikka raudsed närvid olema ja on ikka fantastiline koer :p   

Palju õnne kõigile tublidele!


Kõige nunnimate maailmameister

3 kommentaari:

  1. Sa unustasid kirjutada sellest, kui palju viljakaid mõtteid sündis ühise teleka ees "kiibitsemise" käigus ;P

    VastaKustuta
  2. Päris põnev oleks kuulata neid viljakaid mõtteid :)))

    VastaKustuta
  3. khömmm..need on nii viljakad mõtted, et trükimusta ei kannata.. vihjeks võib öelda, et mõtted hõlmasid aretusplaane..ja mitte ainult canis sapiense, vaid ka homo agilituse omi:D

    VastaKustuta